squashfit

Przebudowa Kina Bajka w Katowicach-Ligocie. Gospodarzem odmienionej przestrzeni jest SQUASH FIT – nowe miejsce na sportowej mapie południowych dzielnic Katowic. Zaniedbana przestrzeń została zmieniona zgodnie z naszym projektem. Atutem Bajki jest ponad stuletnia cegła. Odsłonięta i wyczyszczona nadaje budynkowi unikalny charakter, podobnie jak łukowy sufit z żebrami i gzymsami. Przestrzeń byłej sali kinowej, w której znajdują się korty, jest dobrze oświetlona i wykończona na biało. Na tle pozostałych, szarych przestrzeni stanowi najjaśniejszy element wnętrza.

squash fit_logoWszystkie funkcje uzupełniające wykończone zostały w odcieniach szarości z akcentami w kolorze żółtym w ważnych funkcjonalnie punktach. Żółta jest bryła baru, pufy w przestrzeni chilloutu oraz ściany w szatniach. Inspiracją do zastosowania koloru żółtego były piłki do squasha, których twardość oznaczona jest za pomocą żółtych kropek. Całość informacji i identyfikacji wizualnej nawiązuje do charakterystycznego elementu kortów – czerwonych pasów. Chciałyśmy osiągnąć minimalistyczne, oszczędne w formie i przede wszystkim podkreślający historię budynku wnętrze. I jednocześnie przestrzeń, do której chce się wracać. Mamy nadzieję, że udało się to osiągnąć.

 

autorzy: Katarzyna Leśniok, Anna Siwińska
inwestor: SQUASH FIT
powierzchnia użytkowa: 540 m2
projekt: 2012, realizacja: 2012/2013
zdjęcia: Katarzyna Leśniok

 

SXL przygotowało też projekt identyfikacji i informacji wizualnej dla SQUASH FIT.

20130125_sxl_squash_rzuty-i-przekroje-01
 
squashfit-3
 
squashfit-razem
 
squashfit-7
 
squashfit-razem-2
 
squashfit-razem-4
 
squashfit-razem-5
 
squashfit-razem-3
 
squashfit-17
 
squashfit-razem-7
 
squashfit-razem-6
 
dsc01252