intro

Projekt koncepcyjny strefy ekspedycyjnej dla sieci aptek. Założeniem wyjściowym dla koncepcji był zaprojektowany wcześniej system identyfikacji wizualnej, którego głównym motywem jest krzyż oraz kolor zielony. Postanowiono wykorzystać kolor zielony do określenia podziału wertykalnego apteki. Wszystkie elementy wyposażenia do wysokości 75 cm są zamknięte (co wynika z przepisów Prawa Farmaceutycznego) i wykończone w kolorze zielonym, co wraz z posadzką tworzy „podstawę” wnętrza. Powyżej znajduje się strefa „otwarta” z półkami samoobsługowymi lub ekspozycją za szkłem oraz strefa „informacji” ponad półkami z miejscem na opis kategorii leków.

 

>>

mieszkanie_nagłówek

Projekt wnętrza mieszkania w Chorzowie. Naszym zadaniem było połączenie dwóch sąsiadujących ze sobą mieszkań w jedną funkcjonalną przestrzeń, stworzenie otwartego salonu z kuchnią i części prywatnej mieszkania. W tym celu jedno mieszkanie zostało w całości przeznaczone na część dzienną a drugie na część nocną. Obie części oddzielone zostały buforem w postaci ciągu szaf, które poza funkcją użytkową stały się przegrodą akustyczną.

>>

sklep z porcelaną_nagłówekW przebudowywanym lokalu, w którym znajdować się będzie sklep z porcelaną, należało zaprojektować funkcję złożoną z kilku części:  strefy sprzedaży, kolekcji stałej, outletu, top kolekcji i zaplecza. Podstawowym problemem wynikającym z funkcji obiektu była wielkość asortymentu. Przyjęcie typowych rozwiązań meblarskich powodowało niedobór miejsca dla ekspozycji bądź chaos przestrzenny. Priorytetowe okazało się uniknięcie obu scenariuszy.

>>

dom w Katowicach_nagłówek

Projekt wnętrza parteru domu szeregowego w Katowicach. Naszym zadaniem była zmiana aranżacji przestrzeni w celu uzyskania bardziej funkcjonalnego układu pomieszczeń. Dzięki przesunięciu kilku ścian wewnętrznych udało się uzyskać 3 strefy funkcjonalne – wejściowo-kuchenną, „techniczną” oraz dzienną. Strefa „techniczna” zamknięta została w drewnianej kostce, która obejmuje klatkę schodową, spiżarnię, wc, szafę, kominek oraz szafę w salonie.

>>

squashfit

Przebudowa Kina Bajka w Katowicach-Ligocie. Gospodarzem odmienionej przestrzeni jest SQUASH FIT – nowe miejsce na sportowej mapie południowych dzielnic Katowic. Zaniedbana przestrzeń została zmieniona zgodnie z naszym projektem. Atutem Bajki jest ponad stuletnia cegła. Odsłonięta i wyczyszczona nadaje budynkowi unikalny charakter, podobnie jak łukowy sufit z żebrami i gzymsami. Przestrzeń byłej sali kinowej, w której znajdują się korty, jest dobrze oświetlona i wykończona na biało. Na tle pozostałych, szarych przestrzeni stanowi najjaśniejszy element wnętrza.

>>

porcelana śląska park_nagłówek

Projekt przebudowy biurowca na ulicy Porcelanowej w Katowicach. Budynek jest częścią Porcelana Śląska Park – parku technologicznego utworzonego na terenie Fabryki Porcelany (kompleks ceglanych budynków z prawie stuletnią historią). Usytuowany przy wjeździe do Parku stanowi jego „wizytówkę”. Naszym zadaniem była zmiana charakteru biurowca, który jest typowym przykładem architektury lat 70-tych. Głównym założeniem projektowym była zmiana elewacji, uporządkowanie bryły budynku oraz otwarcie wnętrza na projektowane place i parkingi.

>>

Dom w Mikołowie_nagłówek

Dom jednorodzinny w Mikołowie to typowy polski dom zlokalizowany na terenach wiejskich. Życzeniem inwestora był czterospadowy dach pokryty płaską dachówką, elewacja z desek sosnowych oraz otwarta, jasna i ciepła przestrzeń we wnętrzu.

>>